Rajola

Teatre
metropol

La junta del Patronat Obrer fa aquest encàrrec de gran importància a Jujol, dos anys després d’acabar la carrera. Gaudí, amb qui col·laborava, va ser l’instigador que li confiessin les obres, no obstant això, a la junta sempre hi va tenir detractors, potser per això no va poder acabar l’obra, no va poder intervenir a la boca de l’escenari.

L’encàrrec era fer una sala d’actes per a la societat al pati que tenien entre la casa que s’acabaven de comprar a la Rambla Nova i la del carrer Armanyà. La intervenció és una galeria que surt de la part posterior de la casa de la Rambla per anar a parar al primer pis del teatre; la platea i la boca de l’escenari estan a nivell del carrer Armanyà i el pati, uns metres per sota.

La intervenció, però, també és col·locar un vaixell, com una metàfora religiosa, a la rambla nova de la ciutat. El nivell del carrer és damunt l’aigua; podem veure baranes de vaixell, alguna referència mariana, algunes comunicacions entre espais que es produeixen per una mena d’ulls de bou deformats, etc. Per sota el nivell del carrer, l’aigua, el sostre que aguanta la galeria és com mirar des de sota el mar cap amunt, hi ha peixos i altres animals marins dibuixats, quilles de vaixells que es submergeixen dins l’aigua, etc.

Jujol usa l’estructura metàl·lica per resoldre bona part dels problemes estructurals; l’empra per resoldre la descarrega vertical de les forces amb uns pilars delicadíssims que suporten graderies i galeria; com a tirant, recargolant-lo; com a biga, per aconseguir una gran llum entre galeria i boca de l’escenari; com a faixa, per aguantar el guix que necessita per simular el fons marí; com a tub, per fer les baranes del vaixell, etc.

L'estructura metàl·lica

L’estructura metàl·lica

Jujol usa l’estructura metàl·lica per resoldre bona part dels problemes estructurals; l’empra per resoldre la descarrega vertical de les forces amb uns pilars delicadíssims que suporten graderies i galeria; com a tirant recargolant-lo; com a biga per aconseguir una gran llum entre galeria i boca de l’escenari; com a faixa per aguantar el guix que necessita per simular el fons marí; com a tub per fer les baranes del vaixell, etc.

La galeria

La passera que duu de l’edifici de la Rambla fins a la sala del teatre té portes balconeres que s’obren al pati interior, això no obstant les portes no s’obren cap endins –com sol ser habitual-, ho fan cap enfora i, per tant, tenen les baranes endins. Jujol explicava que ho va fer perquè si s’obrien cap endins interromprien el flux de gent entrant o sortint del teatre, però també fa que l’estètica marina, amb baranes al costat, sigui visible des que entrem al teatre.

Crèdit Fotografia. Peter Cruyers

El pilar

Hi ha un pilar que recorre tot l’edifici, és un element vertical que clava l’edifici a terra. Comença a la planta sota la mar, relacionant la terra amb el fons marí, i està pintat amb tota mena de mol·luscs, criatures primitives marines i peixos; al pis superior, el de l’entrada a nivell de la Rambla, trobem el mateix pilar, amb la mateixa materialitat, però tocat pel vent, ni han desaparegut les referències marines, aquí són motius vegetals; el pilar perd la forma de pilar per passar a ser un dipòsit d’aigua circular quan aquesta vertical surt de l’edifici i es corona amb una teiera metàl·lica que corona la vertical. En aquest element es recullen els quatre elements clàssics –aire, foc, terra, aigua- i actua com element vertebrador de l’edifici. .

Teatre
metropol

Detalls

Intervenció

Obra nova

Data de intervenció

1908-1909

Estat de conservació

Restauració de Josep Llinàs, 1993

Actualment tancat per manteniment

Protecció

Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en tràmit

Propietat

Ajuntament de Tarragona

 

 

Visita

Lloc

Rambla nova, 46

Tarragona

Horaris

Condicionats a les activitats del teatre

Durada

60 minuts

Contacte

977 229 930

info@imaginautes.cat

 

 

Crèdits

Fotografies

Roger Miralles, Josep Llinàs

Texts

Roger Miralles

Agraïments

Josep Llinàs