Rajola

Gremi de
pagesos

Aquesta obra no la podem considerar com un encàrrec. Jujol va fer tot el que va caldre, des d’objectes fins a mobles, passant per dissenys de roba o rehabilitacions arquitectòniques al Gremi de Pagesos, durant dues etapes i sense interès econòmic. Era la seva manera de participar en la vida del Gremi. L’activitat pública de l’entitat es concentrava en Divendres Sant, quan treuen en processó els dos passos: el del Sant Sepulcre i el de la Pietat –ambdós els va dissenyar Jujol.

Al Gremi de Pagesos veiem que Jujol és arquitecte en tant que modifica allò que té entre les mans i li dona un nou significat, ja sigui una tela amb una sanefa, ja sigui policromant una talla, ja sigui fent un pas per a processó, ja sigui modificant la direcció principal de l’església, etc. La idea és usar un material que no té cap interès a col·laborar amb el Gremi de Pagesos. La modificació en forma de pintura, en forma de talla, en forma d’estructura arquitectònica, fa que aquests objectes prenguin sentit i col·laborin en la congregació religiosa.

Jujol era professor d’escultura a l’Escola del Treball i, quan va haver de fer el Misteri de la Pietat, el va fer esculpir, però, segons diu el seu fill i biògraf, anava cada dia al taller a veure com avançava i, de vegades, ajudava a donar forma de tal manera que Maria té la fisonomia de la seva esposa. Aquesta confiança en el fet que, ajudant fins i tot en l’execució, el material acabarà agafant la forma que ell desitja i col·laborar així a la història que ha d’explicar, és una característica de l’arquitectura de Jujol que aquí es veu clara.

Gremi de
pagesos

Detalls

Intervenció

Reformes interiors, béns mobles, teixits

Data de intervenció

1926-1931

1939-1947

Estat de conservació

Òptima i permanent

Protecció

Sense protecció patrimonial

Propietat

Gremi de Pagesos de Sant Isidre i Sant Llorenç

 

Visita

Lloc

Carrer de l’Arc de Sant Llorenç, 7

Tarragona

Horaris

Cal concertar

Durada

45 minuts

Contacte

977 242 967

 

Crèdits

Fotografies

Guillem Colomer, Amàlia Jansa

Texts

Roger Miralles

Agraïments

Josep Garriga